Hoi Paul,
Ja ik weet dat het veel vragen zijn, maar dat is de enige manier om een beetje inzicht te krijgen in jouw gezondheids problemen

Op voedings gebied is me veel duidelijk geworden en daar wil ik dan ook mee beginnen, want de basis moet gewoon goed zijn.
Zou je bereid zijn om een voedings advies op te volgen?
Onze adviezen wijken nogal af van die van dietisten, om duidelijk te maken wat ik hier mee bedoel zal ik een voorbeeld geven.
De light produkten.
Veel mensen beseffen niet hoe giftig zoetstoffen zijn. Als de methanol in aspartaam verandert in formaldehyde dan slaat dat neer op de retina van het oog. Het valt in dezelfde klasse als cyanide en arsenicum. Stoffen die iemand met gezond verstand NIET zal gebruiken. Het enige verschil is dat het met aspartaam allemaal wat langer duurt.
Aspartaam bevat phenylaline dat de drempel om toevallen (epilepsie) te ontwikkelen verlaagt en de serotoninebuffer in de hersenen doet afnemen. Hetgeen weer kan leiden tot manische depressiviteit, paniek-en woedeaanvallen en geweld.
Parkinson- patiënten (alsook mensen met neurologische stoornissen)zou werkelijk verboden moeten worden ook maar iets te nuttigen waarin zoetstof is verwerkt, het verandert namelijk het dopamine-niveau in de hersenen.
Zoetstoffen kunnen zelfs geboorteafwijkingen veroorzaken!!!!!!
De mythe dat je afvalt indien je zoetstoffen gebruikt moet herzien worden. Sterker nog, zoetstoffen doen een mens snakken naar koolhydraten en werkt vetzucht in de hand.
De formaldehyde wordt in het lichaam opgeslagen in de vetcellen van voornamelijk de heupen en dijen. Dr. Roberts heeft aangegeven dat mensen die stoppen met aspartaam, een gemiddeld vetverlies zullen hebben van 8 kg.
Tot mijn stomme verbazing schrijven dieetclub’s, maar ook diëtisten, nog steeds het gebruik van zoetstoffen voor. Diabetici en methanol, elke arts weet dan waar het over gaat. Nog steeds wordt gedacht dat diabetici retinopathie ontwikkelen ten gevolge van de ontwikkelde diabetes. Terwijl aspartaam zeer waarschijnlijk de grote boosdoener zou kunnen zijn.
Om diezelfde reden is het bloedsuiker ook veel moeilijker in te stellen.
Ten gevolge van het gebruik van zoetstoffen kunnen er geheugenproblemen optreden doordat aspartaamzuur en phenylanine neurotoxinen zijn, zonder aminozuren, die je normaal gesproken wel in eiwitten aantreft. Hierdoor kan het de bloed-hersenbarrière overschrijden en zo de neuronen van de hersenen verwoesten.
Dr. Roberts, een specialist in diabetes en aspartaamvergiftiging, heeft een boek geschreven met de naam ‘Defense against Alzheimer Disease’. Hierin vertelt hij hoe aspartaam Alzheimer kan doen escaleren. In de VS zijn er tegenwoordig al mensen van 30 jaar die met Alzheimer worden opgenomen.
Het hele bloedsuiker- insuline-terugkoppelsysteem van de mens is een langzaam werkend systeem. Het is begrijpelijk dat dit systeem moeite heeft met snelle energie zoals die zit in suiker, modern fruit, witmeel en gekookte wortels en aardappels. Het is tot op zekere hoogte te trainen om sneller te reageren. Dat is ook wat we doen: we voeren onze babies fruithapje en appelsap. Onze kinderen krijgen cola en snoep. En zelf eten we patat met ketchup.
Ons insulinesysteem leert sneller te reageren. Het is weliswaar niet meer zo fijn afgestemd op wat we consumeren maar het reageert wel sneller. Zodra de mond iets zoets proeft maakt de alvleesklier alvast een hoop insuline aan.
Maar toen volgde een nieuwe stap in de chemisch-technologische voortgang: we eten nu dingen die wel zoet proeven maar waar geen energie in zit: kunstmatige zoetstoffen, light-producten, eten dat ’suikervrij’ heet. Daar kan het systeem natuurlijk helemaal niet mee omgaan… ondanks uitgebreide onderzoeken door producenten die beweren dat hun producten geen kwaad kunnen. Waar anderen het vervolgens helemaal niet mee eens zijn.
Langzaam eten
Sommige voedingsmiddelen vertragen de opname van energie uit je eten. Volkorenproducten kosten meer moeite om te verteren en vertragen daarmee de opname. Vlees ook. Net als vezelige groenten en rauwkost. Deze weten-schap kun je gebruiken om snel opneembare energie (snel opneembare koolhydraten) wat te vertragen.
Iedereen die ’s nachts wakker ligt en maar ligt te malen in zijn hoofd zou eens een praktijktest kunnen uitvoeren en iets volkorens eten voor het slapen gaan. De energie die ’s nachts vrijkomt uit je avondeten + toetje kan dan direct worden gebruikt voor het verteren van die volkoren-boterham-voor-het-slapen-gaan in plaats van dat het suikerrijke bloed door je rustende lijf stroomt en juist dat ene orgaan lastigvalt dat vooral op glucose draait: je hersenen.
(Kijk wel even op het etiket van je brood: in de meeste broden zit tegenwoordig suiker…)
Een maat voor hoe snel een voedingsmiddel zijn energie vrijgeeft is de glycemische lading. Die laat zien hoeveel snel opneembare energie er in de portie eten op je bord ligt. Bijvoorbeeld: een volkoren cracker heeft 2 x zoveel snel opneembare energie als een plakje roggebrood. Maar dat roggebrood heeft nog steeds 4 x zoveel snel opneembare energie als een stuk watermeloen. Vier stukken watermeloen geven in totaal net zoveel energie als 1 roggebroodje maar laten de bloedsuikerspiegel veel minder steil stijgen, de energie komt gelijkmatiger in je bloed. Er is geen flinke stoot insuline nodig om de piek te bedwingen. Het is rustiger voor je lichaam, het past veel beter bij je natuurlijke systeem.
Bij een heel geleidelijke stijging van de bloedsuikerspiegel, zoals bij energie die wordt geleverd door rauwe groenten of vis, is zelfs helemaal geen insuline nodig.
Eten zonder insuline
Dr. Bernstein heeft een dieet uitgevogeld voor diabetici (mensen die zelf geen insuline aanmaken) waarbij ze helemaal géén insuline hoeven te spuiten. Dit dieet geeft ook het lichaam van mensen met een overspannen alvleesklier rust omdat het het bloed-suiker niet drastisch laat stijgen of dalen. Het bestaat uit vooral (rauwe) groenten, noten en vis (sashimi). Verder: vlees, eieren, kaas, boter en yoghurt voor de eiwitten. En zoveel vet als je wilt want vet roept geen insulinereactie op en van vet wordt je niet dik, vreemd genoeg.
Door 3 of 4 keer dag een klein beetje te eten heb je de hele dag door energie maar nooit een plotselinge stijging van de bloedsuikerspiegel. Het vet geeft een verzadigd gevoel waardoor je geen honger hebt. De goede vetten zijn kokosvet, olijfolie en vette vis.
Je lichaam is de hele dag bezig met de pieken en de dalen opvangen. Een mens zou er moe van worden… Je alvleesklier wordt er ook moe van. Zeker omdat hij steeds harder moet werken voor hetzelfde resultaat.
Dit laatste hebben veel mensen die ‘gewoon’ eten en dat is begrijpelijk. Als je iets eet dat snel verteert, zoals chips of witbrood, dan schiet je bloedsuiker omhoog. Je alvleesklier schrikt zich een hoedje en maakt een heleboel insuline aan, veel te veel, en je bloedsuiker daalt enorm. Je voelt je slap worden, krijgt misschien zelfs trillende handen, en grijpt naar een oppepper. Dat kan een kop koffie zijn of een snack tussendoor, alles om die flauwte maar weg te werken. Je bloedsuiker stijgt weer, stijgt te hard, je alvleesklier schrikt weer en het kringetje gaat nog een keer rond. Alleen steeds harder want je cellen worden ongevoelig voor de vele insuline in het bloed. Om de cellen toch suiker op te laten nemen moet de alvleesklier per keer steeds méér insuline produceren om het bloedsuiker te doen dalen. Totdat hij uitgeput raakt. Dan heb je suikerziekte, diabetes 2.
Waarschijnlijk beweert jouw dietiste de light produkten wel aan?
groetjes,
Corrij