Metformine

Je kan je via dit forum aan mij maar ook aan anderen voorstellen. Gebruik wel een psydoniem want dit is een openbaar forum. Vertel iets over je zelf en wat je allemaal al hebt geprobeerd.

Moderator: Cora (therapeut)

Nelleke
Verslaafd aan het forum
Berichten: 773
Lid geworden op: zo jul 18, 2004 4:19 pm
Locatie: De Kwakel

Metformine

Bericht door Nelleke »

Gisterenavond in het journaal zag ik iets wat me wel interesseerde. Ik heb natuurlijk wel eens over metformine gehoord maar wat er nu over gezegd werd en bewezen schijnt te zijn vond ik zo belangrijk dat ik het ook hier maar even plaats. Ik vraag me echter wel af waarom dit alleen voor type 2 diabeten zou gelden en niet voor type 1 die toch ook insuline nodig hebben en dezelfde risico's lopen als eerstgenoemde ?
Ben benieuwd wie hier meer over kan vertellen.

Groetjes : Nelleke

Door redacteur gezondheidszorg Rinke van den Brink

Insuline helpt suikerpatiënten beter als er metformine aan wordt toegevoegd. Toevoeging van die stof verlaagt voor patiënten met diabetes type 2 de kans op hart- en vaatziekten met 39 procent. Dat blijkt uit onderzoek van diabetoloog Adriaan Kooy van het Bethesda ziekenhuis in Hoogeveen.

Van alle diabetespatiënten heeft 95 procent diabetes type 2. Die ziekte komt met name voor bij mensen met ernstig overgewicht. Patiënten met diabetes type 2 hebben een vier keer grotere kans op hart- en vaatziekten. Hart- en vaatziekten is de belangrijkste doodsoorzaak voor patiënten met diabetes 2. Ongeveer 75 procentvan hen sterft eraan.

Kooy deed zijn onderzoek samen met onderzoekers van het Academisch Ziekenhuis Maastricht. De studie is vandaag verschenen in het Amerikaanse wetenschappelijke blad The Archives of Internal Medicine.

Minder insuline nodig
Kooy heeft 390 patiënten met diabetes type 2 ruim vier jaar gevolgd. De helft van de patiënten kreeg alleen insuline, de andere helft insuline en metformine. Niemand wist wat hij kreeg.

De tweede groep patiënten bleek na vier jaar minder te zijn aangekomen, had een lagere insulinebehoefte en een betere suikerregulatie dan de eerste groep. Samen zorgt dat voor de aanzienlijke verlaging van de kans op hart- en vaatziekten met 39 procent.

Kooy vindt dat wereldwijd overgestapt moet worden op een combinatie van insuline en metformine voor de behandeling van diabetes type 2.

Bekend middel
Henk-Jan Aanstoot, tot 2006 voorzitter van de Diabetesfederatie, zegt dat het om heel belangrijk onderzoek gaat. Er is niet eerder een grote, gedegen studie geweest naar de combinatie van deze beide middelen.

Metformine is een bekend middel in de diabeteszorg. Vroeger was het het meest gebruikte middel, maar insuline reguleert de suiker beter. Insuline heeft als voornaamste nadeel dat het de eetlust stimuleert en zo voor gewichtstoename zorgt.

Dat effect wordt nu drastisch verminderd dankzij de combinatie van beide middelen. Metformine is een veilig en goedkoop middel, Aanstoot noemt het 'een soort aspirientje van de diabeteszorg'.

Diabetologen zoeken vanwege het probleem van de gewichtstoename met voorrang naar een handigere methode van suikerregulatie dan insuline. Aanstoot vindt de onderzoeksresultaten van Kooy en zijn collega’s heel veelbelovend.

300 miljoen patiënten
Er zijn 600.000 diabetespatiënten in Nederland, nog eens naar schatting 250.000 mensen hebben wel diabetes maar weten dat zelf niet. Jaarlijks komen er 72.000 nieuwe diabetes patiënten bij. Wereldwijd zijn er circa 300 miljoen diabetespatiënten.
Plaats reactie