Pagina 1 van 1

Ook even voorstellen

Geplaatst: zo aug 31, 2008 6:15 pm
door bigdaddy
Goedemiddag hier,

Ik ga mezelf even kort voorstellen, kom namenlijk net terug van een noodzakelijk retourtje Vlaardingen-Rotterdam (tram, 2 x 35 minuten) om voor de kids abonnementen voor de bus te regelen, en ik ben kei verrot :P

Ik ben Paul, 45 jaar oud en eigenlijk al tijden last van vermoeidheidsklachten, gepaard gaande met duizeligheid en soms pijnlijke benen. Ben begin april bij de huisarts geweest, die na bloedonderzoek een post-pfeifer constateerde, een verhoogd GammaGT en een hoge nuchtere bloedsuiker (9,7 nuchter). Met bewuster eten, het vermijden van onnodige suikers en dergelijke was de bloedsuikerwaarde nuchter terug te brengen naar 7,7 echter de GammaGT bleef te hoog (was toen 102). Vanwege die leverwaardes is een buikecho gedaan met nadruk op lever en gal, maar daar was niks op te zien.

Vanwege de blijvende vermoeidheids en duizeligheid problemen doorverwezen naar de internist. Daar bleek mijn suiker nog steeds 7,5 en de GammaGT inmiddels verhoogd naar 128. Ben daarna (nu 4 weken geleden) begonnen met metformine (2x 500 mg) omdat mogelijk een stabielere suiker ook positief doorwerkt op de lever waardes. Ik moest ook verplicht aan de geheelonthouding (drink/dronk maar drie blikjes per week maar goed, om alles uit te sluiten...). Heb zelf -in afwachting van een machtiging komende week) een glucosemeter gekocht maar dan heb je maar beperkt teststrips.

Ben inmiddels al weken in de ziektewet door de moeheid, heb in het begin vreselijk veel diarree en maag/darmklachten gehad van de metformine en sterk wisselende suikerwaardes overdag (variérend van 4,2 tot 10,5). Heb nog steeds regelmatig maagklachten en af en toe diarree, ga volgende week de internist bellen daarover. Ik heb het gevoel dat er niet veel schot in zit zo. Moet over een week weer bloed laten onderzoeken en zal de resultaten hier doorgeven.

Ehm... ik zou me kort voorstellen geloof ik... :-P

dan zwijg ik maar even verder over het botte onbegrip van de arbo arts en de bijna ruzie die ik met hem had. Later meer....

Geplaatst: ma sep 01, 2008 12:41 pm
door bigdaddy
Nou,

Op basis van alleen metformine gebruik wordt een glucosemeter niet vergoed. Nu kan volgens de internist mijn vermoeidheid opeens ook komen door de metformine (das raar want ik ben juist met vermoeidheidsklachten bij hem gekomen nog voordat ik ook mar een miligram metformine had geslikt). Ik raak de weg wel een beetje kwijt zo.

In ieder geval moet ik doorgaan nog met de metformine, volgende week maandag bloed laten prikken en een week later terugkomen bij de internist. We gaan het wel zien...

Geplaatst: ma sep 01, 2008 9:57 pm
door Corrij (therapeut)
Hoi Paul,

Op de eerste plaats, hartelijk welkom hier op dit forum :D

Heb een aantal vragen voor je,

Komt diabetes type II voor in je familie?
Zit je overgewicht vooral rond je taille
Is je cholesterol te hoog?
Is je niveau van triglyceriden te hoog?
Heb je hoge bloeddruk?
Ben je vaak moe en slaperig aan het eind van de middag?
Eet je veel zetmeelrijk voedsel, zoals muesli, brood, spaghetti en rijst?
Heb je soms een onbedwingbare trek in zoetigheid?
Heb je vaak honger , vooral na een maaltijd?
Weet je de waarde van je C-peptide?



Een te hoge bloedsuiker kan klachten geven zoals dorst, veel plassen, moeheid, jeuk of infecties. Tekenen van een ernstig verhoogde bloedsuiker zijn toenemende zwakte, sufheid, bemoeilijkte ademhaling en uitdroging.

Ik vermoed dan ook dat de meeste van je klachten terug te voeren zijn op het hebben van diabetes type 2.

Bloedsuikerproblemen zoals insuline-resistentie, hypoglykemie, hyperinsulinemie en diabetes worden sterk geassocieerd met de westerse leefstijl en in het bijzonder met het westerse dieet dat rijk is aan suikers, geraffineerde producten, vet, dierlijke producten en een laag vezelgehalte. Andere belangrijke factoren voor het ontstaan van bloedsuikerproblemen zijn: stress, genetische factoren, weinig beweging en hormonale- en verouderingsprocessen.

Kun je het gevoel in je benen beschrijven?
Dit kan met verzuring te maken hebben, komt nogal eens voor bij diabeten.


Wat het GammaGt betreft het volgende,
GAMMA - GT (<61 U/L).
Meest waarschijnlijk: te hoog = leverstoornis door zowel galobstructie als necrose.

Te hoog: (chronisch) alcoholmisbruik. Bijna alle vormen van leveraandoeningen. Daarbij kunnen AF, SGOT, SGPT (nog) normaal zijn. Medicatie: anticonceptiva, geneesmiddelen, ... te veel aspartaam (soft drinks zoetmaker).

Zelfs na eenmalig alcoholgebruik kan de gamma-GT stijgen (tot 1,5x).

Drink je veel light produkten?
Je bent bewuster gaan eten schrijf je, kun je mij een voorbeeld geven van hoe je dat doet?

Doe je iets aan beweging?

hartelijke groet,
Corrij

Geplaatst: ma sep 01, 2008 10:26 pm
door bigdaddy
Corrij (therapeut) schreef:Hoi Paul,

Op de eerste plaats, hartelijk welkom hier op dit forum :D

Heb een aantal vragen voor je,

Komt diabetes type II voor in je familie? <- ja, mijn moeder had het, mijn broer heeft het
Zit je overgewicht vooral rond je taille <- tja, ben sinds april al van 85 naar 75 kilo gegaan , blijft wel rond de taille
Is je cholesterol te hoog? <- niet dat ik weet
Is je niveau van triglyceriden te hoog? <- geen idee
Heb je hoge bloeddruk? <- nee
Ben je vaak moe en slaperig aan het eind van de middag? <- zowel in de loop van de ochtend als eind van de middag
Eet je veel zetmeelrijk voedsel, zoals muesli, brood, spaghetti en rijst? <- brood, spaghetti, rijst
Heb je soms een onbedwingbare trek in zoetigheid? <- nee niet echt
Heb je vaak honger , vooral na een maaltijd? <- voor de metformine zeker wel, nu minder
Weet je de waarde van je C-peptide? <- nee


Ik vermoed dan ook dat de meeste van je klachten terug te voeren zijn op het hebben van diabetes type 2. <- dat is ook mijn idee ja

Bloedsuikerproblemen zoals insuline-resistentie, hypoglykemie, hyperinsulinemie en diabetes worden sterk geassocieerd met de westerse leefstijl en in het bijzonder met het westerse dieet dat rijk is aan suikers, geraffineerde producten, vet, dierlijke producten en een laag vezelgehalte. Andere belangrijke factoren voor het ontstaan van bloedsuikerproblemen zijn: stress, genetische factoren, weinig beweging en hormonale- en verouderingsprocessen.

Kun je het gevoel in je benen beschrijven?
Dit kan met verzuring te maken hebben, komt nogal eens voor bij diabeten. Tja, het lijkt alsof ik al hele einden gelopen heb en mijn benen te zwaar belast heb. Heb dan ook het idee dat ik ze bijna niet meer vooruit krijg.


Wat het GammaGt betreft het volgende,
GAMMA - GT (<61 U/L).
Meest waarschijnlijk: te hoog = leverstoornis door zowel galobstructie als necrose. Ik moet opzoeken wat necrose is :P

Te hoog: (chronisch) alcoholmisbruik. Bijna alle vormen van leveraandoeningen. Daarbij kunnen AF, SGOT, SGPT (nog) normaal zijn. Medicatie: anticonceptiva, geneesmiddelen, ... te veel aspartaam (soft drinks zoetmaker).

Zelfs na eenmalig alcoholgebruik kan de gamma-GT stijgen (tot 1,5x).

Drink je veel light produkten? Ja, dat deed ik al enigszinds voordat er van de suiker sprake was maar ben het daarna veel meer gaan doen.

Je bent bewuster gaan eten schrijf je, kun je mij een voorbeeld geven van hoe je dat doet? Ben nog voor het bezoeken van een diëtist al begonnen mijn eten over de dag te verdelen, meerdere kleine porties. Het avondeten niet een tweede keer opscheppen uit gewoonte, suikervrije 'zoete' broodbeleg, een avond snacken compenseren met een avond maaltijdsalade.

Doe je iets aan beweging? Normaalgesproken, als ik werk, ben ik al 4,5 uur per dag met OV onderweg met door overstappen, afstanden tussen tram en trein, trappen meer dan een half uur beweging per dag. Probeer ook elke week een uur te steppen thuis, en nu in ieder geval iedere dag wel een half uur buiten te zijn.

hartelijke groet,
Corrij
Ik zal vast nog wel dingen vergeten zijn, maar het waren ook zoveel vragen ineens ;-) Bedankt voor het warme welkom en ik zal hier nog wel vaak genoeg aanwezig zijn. Hoop dat je al iets met mijn antwoorden kunt.

Groetjes,

Paul

Geplaatst: di sep 02, 2008 10:15 am
door Corrij (therapeut)
Hoi Paul,

Ja ik weet dat het veel vragen zijn, maar dat is de enige manier om een beetje inzicht te krijgen in jouw gezondheids problemen :wink: Op voedings gebied is me veel duidelijk geworden en daar wil ik dan ook mee beginnen, want de basis moet gewoon goed zijn.

Zou je bereid zijn om een voedings advies op te volgen?
Onze adviezen wijken nogal af van die van dietisten, om duidelijk te maken wat ik hier mee bedoel zal ik een voorbeeld geven.

De light produkten.

Veel mensen beseffen niet hoe giftig zoetstoffen zijn. Als de methanol in aspartaam verandert in formaldehyde dan slaat dat neer op de retina van het oog. Het valt in dezelfde klasse als cyanide en arsenicum. Stoffen die iemand met gezond verstand NIET zal gebruiken. Het enige verschil is dat het met aspartaam allemaal wat langer duurt.

Aspartaam bevat phenylaline dat de drempel om toevallen (epilepsie) te ontwikkelen verlaagt en de serotoninebuffer in de hersenen doet afnemen. Hetgeen weer kan leiden tot manische depressiviteit, paniek-en woedeaanvallen en geweld.

Parkinson- patiënten (alsook mensen met neurologische stoornissen)zou werkelijk verboden moeten worden ook maar iets te nuttigen waarin zoetstof is verwerkt, het verandert namelijk het dopamine-niveau in de hersenen.

Zoetstoffen kunnen zelfs geboorteafwijkingen veroorzaken!!!!!!

De mythe dat je afvalt indien je zoetstoffen gebruikt moet herzien worden. Sterker nog, zoetstoffen doen een mens snakken naar koolhydraten en werkt vetzucht in de hand.

De formaldehyde wordt in het lichaam opgeslagen in de vetcellen van voornamelijk de heupen en dijen. Dr. Roberts heeft aangegeven dat mensen die stoppen met aspartaam, een gemiddeld vetverlies zullen hebben van 8 kg.

Tot mijn stomme verbazing schrijven dieetclub’s, maar ook diëtisten, nog steeds het gebruik van zoetstoffen voor. Diabetici en methanol, elke arts weet dan waar het over gaat. Nog steeds wordt gedacht dat diabetici retinopathie ontwikkelen ten gevolge van de ontwikkelde diabetes. Terwijl aspartaam zeer waarschijnlijk de grote boosdoener zou kunnen zijn.

Om diezelfde reden is het bloedsuiker ook veel moeilijker in te stellen.

Ten gevolge van het gebruik van zoetstoffen kunnen er geheugenproblemen optreden doordat aspartaamzuur en phenylanine neurotoxinen zijn, zonder aminozuren, die je normaal gesproken wel in eiwitten aantreft. Hierdoor kan het de bloed-hersenbarrière overschrijden en zo de neuronen van de hersenen verwoesten.

Dr. Roberts, een specialist in diabetes en aspartaamvergiftiging, heeft een boek geschreven met de naam ‘Defense against Alzheimer Disease’. Hierin vertelt hij hoe aspartaam Alzheimer kan doen escaleren. In de VS zijn er tegenwoordig al mensen van 30 jaar die met Alzheimer worden opgenomen.

Het hele bloedsuiker- insuline-terugkoppelsysteem van de mens is een langzaam werkend systeem. Het is begrijpelijk dat dit systeem moeite heeft met snelle energie zoals die zit in suiker, modern fruit, witmeel en gekookte wortels en aardappels. Het is tot op zekere hoogte te trainen om sneller te reageren. Dat is ook wat we doen: we voeren onze babies fruithapje en appelsap. Onze kinderen krijgen cola en snoep. En zelf eten we patat met ketchup.
Ons insulinesysteem leert sneller te reageren. Het is weliswaar niet meer zo fijn afgestemd op wat we consumeren maar het reageert wel sneller. Zodra de mond iets zoets proeft maakt de alvleesklier alvast een hoop insuline aan.

Maar toen volgde een nieuwe stap in de chemisch-technologische voortgang: we eten nu dingen die wel zoet proeven maar waar geen energie in zit: kunstmatige zoetstoffen, light-producten, eten dat ’suikervrij’ heet. Daar kan het systeem natuurlijk helemaal niet mee omgaan… ondanks uitgebreide onderzoeken door producenten die beweren dat hun producten geen kwaad kunnen. Waar anderen het vervolgens helemaal niet mee eens zijn.

Langzaam eten
Sommige voedingsmiddelen vertragen de opname van energie uit je eten. Volkorenproducten kosten meer moeite om te verteren en vertragen daarmee de opname. Vlees ook. Net als vezelige groenten en rauwkost. Deze weten-schap kun je gebruiken om snel opneembare energie (snel opneembare koolhydraten) wat te vertragen.

Iedereen die ’s nachts wakker ligt en maar ligt te malen in zijn hoofd zou eens een praktijktest kunnen uitvoeren en iets volkorens eten voor het slapen gaan. De energie die ’s nachts vrijkomt uit je avondeten + toetje kan dan direct worden gebruikt voor het verteren van die volkoren-boterham-voor-het-slapen-gaan in plaats van dat het suikerrijke bloed door je rustende lijf stroomt en juist dat ene orgaan lastigvalt dat vooral op glucose draait: je hersenen.
(Kijk wel even op het etiket van je brood: in de meeste broden zit tegenwoordig suiker…)

Een maat voor hoe snel een voedingsmiddel zijn energie vrijgeeft is de glycemische lading. Die laat zien hoeveel snel opneembare energie er in de portie eten op je bord ligt. Bijvoorbeeld: een volkoren cracker heeft 2 x zoveel snel opneembare energie als een plakje roggebrood. Maar dat roggebrood heeft nog steeds 4 x zoveel snel opneembare energie als een stuk watermeloen. Vier stukken watermeloen geven in totaal net zoveel energie als 1 roggebroodje maar laten de bloedsuikerspiegel veel minder steil stijgen, de energie komt gelijkmatiger in je bloed. Er is geen flinke stoot insuline nodig om de piek te bedwingen. Het is rustiger voor je lichaam, het past veel beter bij je natuurlijke systeem.
Bij een heel geleidelijke stijging van de bloedsuikerspiegel, zoals bij energie die wordt geleverd door rauwe groenten of vis, is zelfs helemaal geen insuline nodig.

Eten zonder insuline
Dr. Bernstein heeft een dieet uitgevogeld voor diabetici (mensen die zelf geen insuline aanmaken) waarbij ze helemaal géén insuline hoeven te spuiten. Dit dieet geeft ook het lichaam van mensen met een overspannen alvleesklier rust omdat het het bloed-suiker niet drastisch laat stijgen of dalen. Het bestaat uit vooral (rauwe) groenten, noten en vis (sashimi). Verder: vlees, eieren, kaas, boter en yoghurt voor de eiwitten. En zoveel vet als je wilt want vet roept geen insulinereactie op en van vet wordt je niet dik, vreemd genoeg.

Door 3 of 4 keer dag een klein beetje te eten heb je de hele dag door energie maar nooit een plotselinge stijging van de bloedsuikerspiegel. Het vet geeft een verzadigd gevoel waardoor je geen honger hebt. De goede vetten zijn kokosvet, olijfolie en vette vis.

Je lichaam is de hele dag bezig met de pieken en de dalen opvangen. Een mens zou er moe van worden… Je alvleesklier wordt er ook moe van. Zeker omdat hij steeds harder moet werken voor hetzelfde resultaat.

Dit laatste hebben veel mensen die ‘gewoon’ eten en dat is begrijpelijk. Als je iets eet dat snel verteert, zoals chips of witbrood, dan schiet je bloedsuiker omhoog. Je alvleesklier schrikt zich een hoedje en maakt een heleboel insuline aan, veel te veel, en je bloedsuiker daalt enorm. Je voelt je slap worden, krijgt misschien zelfs trillende handen, en grijpt naar een oppepper. Dat kan een kop koffie zijn of een snack tussendoor, alles om die flauwte maar weg te werken. Je bloedsuiker stijgt weer, stijgt te hard, je alvleesklier schrikt weer en het kringetje gaat nog een keer rond. Alleen steeds harder want je cellen worden ongevoelig voor de vele insuline in het bloed. Om de cellen toch suiker op te laten nemen moet de alvleesklier per keer steeds méér insuline produceren om het bloedsuiker te doen dalen. Totdat hij uitgeput raakt. Dan heb je suikerziekte, diabetes 2.

Waarschijnlijk beweert jouw dietiste de light produkten wel aan?

groetjes,
Corrij