Pagina 1 van 1

Nieuw en vraag om advies

Geplaatst: ma mar 28, 2011 10:01 pm
door Johnnylight
Hallo allemaal,

Ik ben John, via via op dit forum gekomen en ben nieuwsgierig geraakt door de info en raad die hier wordt gegeven die mij niet bekend was (oa supplement gebruik ter ondersteuning). Ben dan ook op zoek naar tips die complicaties op de lange termijn kunnen voorkomen, want van veel verhalen hier word ik niet vrolijk, zeg maar gerust een beetje bang...

Ben nu 29 jr en op mn 14e werd diabetes 1 geconstateerd. Loop hier dus alweer 15 jr mee rond. Spuit al jaren 4x per dag (3x novarapid en 1 levemir). Gemiddeld spuit ik zo'n 8e in de ochtend, 10 in de middag, 8 in de avond en 30 (levemir) voor de nacht.

Wat 'goed' gaat, zijn mn Hb1ac waarden, want die zijn gemiddeld tussen de 6,5 en 7,5 (laatste tijd wel meer richting de 7,5). Ik zet goed expres tussen haakjes, want lees hier dat het toch nog echt te hoog is, terwijl mn db er tevreden mee is.
Ik laat ieder jaar mn ogen checken en geen problemen (cholesterol enz ook allemaal prima) Het is alweer tijden geleden dat ik eens boven de 13 a 14 heb gezeten, heb nooit hypo's (zit wel te laag, maar voel ik op tijd en wordt er wakker van). Ik check mezelf echt neurotisch vaak (zeker 10x per dag, krijg extra strips van mn verpleegkundige).
Verder loop ik iedere dag een half uur hard, voetbal 2x in de week en rook niet. Ik eet gezond, maar volg geen speciaal dieet. Probeer wel regelmatig te eten (iedere ochtend rond 7 uur 2 boterhammen bv)

Voorlopig dus niets aan de hand (al genezen wondjes minder 'mooi', laten kleine littekentjes achter), maar wat ik waarschijnlijk niet goed doe;
Bijspuiten wanneer ik wat te hoog zit (ofwel vlak na het eten bij een waarde van bv 11 of wanneer een biertje (drink geen andere alcoholische dranken) of taartje wordt aangeboden). Dit doe ik vaak, maar zie het niet als 'kwaad', aangezien ik zo een normale waarde bewerkstellig en dit vaak heel snel na een maaltijd kan doen. De schade lijkt me dus niet groot, maar hoor graag wat jullie invulling is.
Ben sinds kort verhuist en heb nu met een strengere verpleegkundige te maken die streeft naar een Hb1ac van onder de 6,5 waar mijn vorige onder de 8 prima vond. Zij vindt verder dat ik bijspuiten zoveel mogelijk moet proberen te voorkomen. Ze moedigt me aan op mijn koolhydraten te letten. Iets wat ik nooit gedaan heb en ik merk dat dit er (nog) niet ingaat bij me. Ik ga niet langs een internist, want heb daar slechte ervaringen mee (sessies die niet langer dan 5 min duurden)

Ben over het algemeen benieuwd wat jullie van mijn 'stijl' vinden en advies kunnen geven over hoe het beter te reguleren valt (bv via supplementen), maar wil ook weten wat de kans is op complicaties als ik zo doorga. Ben ik bv al niet te laat? Lees trouwens bijna nergens iets over mensen die zo'n 60 jaar zonder complicaties het leven door zijn gekomen, kan dit uberhaupt wel... Vallen alle mogelijke complicaties te behandelen?

Misschien apart dat ik pas na 15 jr er zo serieus op inga, maar het ging me allemaal (nog) (te) gemakkelijk af. Daarom graag wat advies/ervaringen/tips (mag best kritisch zijn).

Bedankt alvast!

Geplaatst: wo mar 30, 2011 4:15 pm
door Corrij (therapeut)
Hallo Johnnylight,

Je bent wel eerlijk :D
Moet zeggen dat ik het helemaal eens ben met je huidige diabetesverpleegkundige.

Koolhydraten is een verzamelnaam voor:

zetmeel, o.a. in: brood. aardappelen, rijst, peulvruchten, deegwaren
melksuiker, o.a. in: melk, karnemelk, yoghurt, kwark
vruchtensuiker, o.a. in: fruit, vruchten(sappen)
suiker, o.a. in: kristalsuiker, druivensuiker, honing, stroop

Als je op je koolhydraten gaat letten moet je waarschijnlijk je voedingspatroon behoorlijk gaan veranderen.

Als je gemakkelijk bijspuit als je hoog zit, ga je steeds meer insuline gebruiken. Als iemand veel insuline gebruikt en meer calorieën eet dan verbruikt, zal onder invloed van insuline uit het teveel aan glucose vet worden aangemaakt. Dat wil je ook niet.

groetjes,
Corrij

Geplaatst: wo mar 30, 2011 5:18 pm
door Johnnylight
Hoi Corrij,

Bedankt voor je reactie! Ik ga eens kritischer naar mn eetpatroon kijken.

Wat ik me nog wel afvraag (want lees hier verschillende denkwijzen over), is wat je vindt van het bijspuiten an sich. Kun je nu beter bij een waarde van bv 13 1 of 2 eenheden bijspuiten of het maar zo laten tot de volgende maaltijd? Ik hoop het eerste, want zo pak ik het nu aan.

Als laatste ben ik nog benieuwd naar het gebruik van supplementen. Ook daar lees ik weer verschillende verhalen over. Omega 3 en aloe vera schijnen goed voor je te zijn, maar waar kun je het beste omega 3 supplementen bestellen? Je hebt nml 1001 soorten om uit te kiezen...Ik haal aloe vera drankjes bij de Xenos, is dat ok? Verder lees ik hier over alfa liponzuur en klinkt als een goede hulp bij het stabiliseren. Kan ik dit zomaar halen?

Bedankt weer!

Geplaatst: wo mar 30, 2011 8:09 pm
door Corrij (therapeut)
Hoi,

Als je te hoog zit dan moet je bij spuiten, maar beter is het om te zorgen dat je zo min mogelijk hypers hebt. Je moet zorgen voor stabiele lagere bloedsuikers.

Zomaar supplementen nemen omdat je gehoord en/of gelezen hebt dat ze goed zijn moet je eigenlijk niet doen.
Ze moeten een aanvulling zijn op je eetpatroon en je behoeften.

Ik durf niet goed te zeggen of de aloe vera van de xenox goed is, ik heb mijn twijfels.
Er zijn veel producten met Aloë Vera te koop, die lang niet allemaal even goed en betrouwbaar zijn. Er is een organisatie die wereldwijd alle fabrikanten van Aloë Vera-producten controleert; het IASC (International Aloe Vera Science Council), maar volgens haar richtlijnen mag je een product al puur noemen als er 20% Aloë Vera-sap in zit. Daar kunnen producenten nog alle kanten mee op, dus het blijft lastig om door de bomen het bos te zien. Waar moet je nu op letten bij het kopen?

Om te beginnen kan het product het beste in een lichtdichte fles zitten, het liefst extra in een doos verpakt. Het sap van de Aloë Vera-plant mag namelijk niet in aanraking komen met licht. Net als een appel oxideert het dan en wordt bruinig, waardoor het sap zijn werking verliest. Het sap moet een witte kleur hebben en niet geel of bruin.

Je kunt het sap ook ruiken en proeven; het dient te licht te ruiken naar ui en het smaakt enigszins bitter. Veel producten die je kunt kopen smaken niet bitter, maar eerder wat zurig. Ook kun je eraan voelen; het moet niet stroef zijn (zoals water), maar net zo slijmerig als in het blad.

Verder hoort er geen 'vruchtvlees' in te zitten, want na het uitpersen van een blad blijft er alleen een slijmerige substantie over. Dat zogenaamde vruchtvlees is eraan toegevoegd en is dus pulp (vulmiddel).

Tot slot bestaat er een KOAG/KAG Keuringsraad. Deze geeft als een soort KEMA-keur haar goedkeuring aan voedingsmiddelen en medicijnen die via de apotheek te koop zijn. Er bestaan Aloë Vera-producten die dit keurmerk hebben. Ze zijn te koop via de apotheek, therapeut of betere reformwinkel.


Alpha-lipon zuur heeft een mild positief effect op de verhoogde bloedsuiker spiegel. Het wordt met name ingezet bij neuropatische klachten.
Het stabiliseert je bloedsuiker niet echt.

groetjes,
Corrij

Geplaatst: zo apr 03, 2011 1:54 pm
door Johnnylight
Hoi Cornij,

Haha dan stellen de aloe vera drankjes niet veel voor, want die zitten vol met 'vruchtvlees''. Ik zal de keuringsraad eens checken. Bedankt voor je advies!