Cholestorol en statines

Je kan je via dit forum aan mij maar ook aan anderen voorstellen. Gebruik wel een psydoniem want dit is een openbaar forum. Vertel iets over je zelf en wat je allemaal al hebt geprobeerd.

Moderator: Cora (therapeut)

Gebruikersavatar
Nelleke
Verslaafd aan het forum
Berichten: 773
Lid geworden op: Zo Jul 18, 2004 4:19 pm
Locatie: De Kwakel
Contact:

Cholestorol en statines

Berichtdoor Nelleke » Wo Feb 17, 2010 2:11 pm

Dag Corrij,

Dat is een tijd geleden dat je iets van mij hoorde !! Het gaat verder best goed met mij (en ik hoop met jou ook) maar nu loop ik toch weer tegen iets aan wat ik hier op het forum wil noemen, omdat veel diabeten hier wellicht mee tobben.
(Overigens...ik gebruik elke dag nog een alfa lipon en 1 vit. E en verder eigenlijk niets meer naast mijn reguliere medicatie).

Ik moet van de internist een statine gebruiken om mijn cholestorol op peil te houden; in het verleden heb ik (natuurlijk) deze wel eens laten staan, maar dan ging het fout. Ook Policosanol gebruikt maar deze hielp niet, ook al zei Paulina me toen dat ik het de tijd moest geven, maar als de internist het dan onverantwoord begon te vinden, tja.....dan wil je niet eigenwijs meer zijn.

Ik gebruik dus nu weer 'braaf' de statine en wel Inegy 10. Ik heb zelf ingevoerd dat ik deze om de dag neem, dus 4 x per week en daarmee red ik het om zo rond de 4 totaal chol. te komen.
Maar....toch kan ik last hebben van mijn spieren....rug en schouders. Die rugproblemen heb ik al heel lang en ik mag niet die pijnen daar op de statines schuiven, maar die schouders zijn wel vervelend en niet te verklaren en ik weet van iemand anders die ook last van zijn schouders heeft en zelf getest heeft of dit door de statine kwam en hij kreeg dit bevestigt !

Nu heb je mij destijds aangeraden Q10 te gaan gebruiken en dat heb ik ook gedaan, alleen in tablet vorm bij Kruidvat vandaan. Nu lees ik dat dit in feite geen zin heeft omdat dit afgebroken wordt en de lever niet bereikt, dus je net zo goed niets kunt nemen. Er wordt aangeraden een Q10 capsule te gebruiken; Q10 is dan opgelost in plantaardige olie, waardoor het wel de lever zou bereiken !
Dan ga je eens snuffelen en kom je ook op een site waar men het over
Bio Quinon Q10 heeft en vraag ik me dus af : is dit dan hetzelfde omdat er op andere sites weer gesproken wordt over Q10 en het woord Quinon niet voorkomt.
Ik moet er wel zeker van zijn dat ik dan het goede supplement zou kopen, want het is een duur supplement.

Kun je mij raden hierin en mij bevestigen of Q10 pillen inderdaad geen nut hebben of is het toch nog een keer uit te proberen ? of.... weet jij nog iets anders wat ik ipv een statine zou kunnen gaan proberen om mijn cholestorol wel op peil te houden ?
Alvast bedankt voor je reactie en groetjes :

Nelleke

Corrij (therapeut)
Verslaafd aan het forum
Berichten: 2730
Lid geworden op: Do Mei 19, 2005 10:46 pm
Contact:

Berichtdoor Corrij (therapeut) » Wo Feb 17, 2010 9:26 pm

Hoi Nelleke,

Leuk weer eens wat van je te horen.

Even over de Q10.

De bio quinon Q10 bestaat uit ubiquinon en deze is een minder goed opneembare vorm, beter is het om ubiquinol te kopen.

Ubiquinol is de gereduceerde vorm van het co-enzym Q10, dat sterke antioxiderende eigenschappen heeft. Het heeft een veel grotere biologische beschikbaarheid dan ubiquinon. Ubiquinon is de enige vorm die tot op heden in voedingssupplementen was te vinden.

Het grootste deel van de ubiquinon, de vorm van CoQ10 die op dit moment het meest wordt gebruikt in voedingssupplementen, wordt na de orale inname door het lichaam afgebroken tot ubiquinol. Onderzoek heeft aangetoond dat CoQ10 in deze vorm op de efficiëntste wijze vrije radicalen neutraliseert en daarnaast het vermogen van de mitochondriën verbetert om energie te produceren. Ubiquinol vertegenwoordigt 80 % van alle CoQ10 in het bloedplasma, de darmen, en de lever van een gezond mens. Met het vorderen der jaren maakt het lichaam minder CoQ10 aan. De omzetting van ubiquinon naar ubiquinol verloopt niet meer zo goed.

¤ In onderzoeken wordt aangetoond dat ubiquinol:

• veel beter wordt geabsorbeerd door het lichaam dan ubiquinon, en dat het langer in hogere gehaltes in het bloed aanwezig blijft:

Als je een statine gebruikt moet je dat altijd combineren met Q10.
Artsen en specialisten uit het academisch ziekenhuis in Amsterdam en in Utrecht hebben eindelijk Q10 ontdekt. Dit boeiende supplement wordt nu, nog wel met mondjesmaat, voorgeschreven bij onbegrepen spierklachten bij mensen die cholesterolverlagers gebruiken.

Q 10 is een lichaamseigen stof. De zogenaamde statines, die zo veel voorgeschreven worden, hebben namelijk bij sommige patienten een negatief effect op de spierstofwisseling. Dit kan aanleiding zijn voor vermoeidheid en zwakte. Soms kan dat aanleiding zijn voor een ernstige spierziekte, die rhabdomyolyse genoemd wordt. Q10 werd al enige tijd genoemd als een zinvol supplement om de spieropbouw weer te ondersteunen en deze nare bijwerking van statines te compenseren.

Wat je verder nog kunt doen is het volgende,

Vermijd vetten die rijk zijn aan transvetzuren
Transvetzuren ontstaan tijdens het industriële harden van vetten; dit wordt gedaan om vloeibare vetten makkelijker verwerkbaar te maken. Deze transvetzuren worden veelal gebruikt in margarines. De laatste jaren wordt er hard aan werkt om het gehalte aan geharde vetten in margarines omlaag te brengen. Wel wordt er nog veel gebruik gemaakt van geharde vetten in banketwaren zoals koekjes en gebak. Neem als tussendoortje liever een stuk fruit!

Wees matig met vetten die rijk zijn aan verzadigde vetzuren
Zij verhogen het LDL-gehalte. Verzadigde vetten zitten vooral in dierlijke producten zoals varkensvlees, of vet rundvlees. En ook in zuivelproducten als roomboter, kaas en volle melk. Verder komen verzadigde vetten voor in sommige plantaardige producten: cacaoboter, kokosolie en palmolie.
Kies dus voor magere vleesproducten, zoals kip, kalkoen of wild en magere belegsoorten zoals rookvlees.
Beperk de hoeveelheid zuivel. Gebruik roomboter met mate.
Kies voor pure chocola in plaats van melkchocola. (Pure chocola helpt de bloeddruk verlagen)
Als alternatief voor vlees kun je ook aan sojaproducten denken, die in toenemende mate als vleesvervangers in de schappen van de winkels liggen. Soja-eiwit verlaagt namelijk het totaalgehalte aan cholesterol en het gehalte aan triglyceriden.

Eet vis
Omega-3 vetzuren verhogen het gehalte aan HDL in het bloed en verlagen de triglyceriden. Ze helpen daarmee het totaal cholesterol- en triglyceridengehalte in het bloed te verlagen. Vis is de beste bron van omega-3 vetzuren. Zet dit dus regelmatig op het menu

Een goede verhouding omega-3 en omega-6
Wanneer er naar verhouding teveel omega-6 vetzuren in de voeding zitten, belemmert dit de opname van omega-3 vetzuren. Algemeen wordt aangenomen dat een goede verhouding tussen omega-3 en omega-6 vetzuren 1 op 10 zou moeten zijn, maar waarschijnlijk is een kleinere verhouding van 1 op 4, of zelf 1 op 1 nog beter. Verder onderzoek zal dit uit moeten wijzen. Wanneer we uitgaan van een verhouding van 1 op 10 dan voldoen de volgende plantaardige oliën aan deze norm: lijnzaadolie, koolzaadolie, walnootnolie en olijfolie. Natuurlijk kunt u de verhouding ook gunstig beïnvloeden door regelmatig vis te eten. Visoliecapsules kunnen een alternatief zijn wanneer je niet van vis houdt.

Een beetje vet of olie bij iedere maaltijd
Dit is noodzakelijk voor een goede galafvoer en daarmee cholesterolafvoer. Voor dagelijks gebruik is olijfolie aan te bevelen. Om te smeren heeft een matige hoeveelheid roomboter de voorkeur boven margarines.

Beperk het gebruik van cholesterolrijke voeding
Dat dit advies niet bovenaan in het rijtje staat verbaast je misschien. Het is echter zo dat de hoeveelheid cholesterol die we rechtstreeks door de voeding binnen krijgen, veel kleiner is dan de hoeveelheid cholesterol die de lever aanmaakt. Die maakt vooral te veel cholesterol aan als reactie op vet eten. De verhouding is naar schatting 20% staat tot 80%. Daarom weegt dit advies minder zwaar dan de adviezen met betrekking tot de vetten. Toch is het verstandig ook deze risicofactor te beperken.
Cholesterol komt alleen voor in dierlijke producten (vlees en zuivel). Ook eieren bevatten cholesterol, maar daarnaast ook veel risicoverlagende voedingstoffen, zoals choline en b-vitamines. Daarom kan af en toe een ei zeker geen kwaad.

Eet bessen
Van bosbessen is aangetoond dat zij cholesterolverlagend werken. Daarnaast bevatten bosbessen grote hoeveelheden flavonoïden. Deze stoffen werken ontstekingsremmend en helpen daarmee het proces van aderverkalking voorkomen. Ook de meeste andere besvruchten (zwarte en rode bessen, veenbessen, aarbeien, bramen en druiven) bevatten veel flavonoïden en helpen de schadelijkheid van LDL-cholesterol te reduceren.

Nu en dan een glaasje wijn
Matig alcoholgebruik verhoogt het HDL-cholesterol. Het is mogelijk het beste de alcohol bij de maaltijd te nuttigen. Rode wijn heeft nog wat extra's te bieden vanwege de flavonoïden die erin zitten. Zij werken als een antioxidant.

Maar let wel op het maximum van 2 glazen (vrouwen) of 3 glazen (mannen) per dag en drink niet iedere dag om verslaving te voorkomen. Boven het maximum worden de voordelen van alcohol weer teniet gedaan door de nadelen (o.a. meer kans op kanker, hoge bloeddruk en leverschade). Bovendien bevat alcohol veel calorieën en overgewicht is weer een risicofactor voor (hart- en vaat)ziekten. Let ook op de individuele gevoeligheid. Ga niet méér drinken als je het niet gewend bent of er niet goed tegen kunt.


N.b. Wanneer sprake is van een sterk verhoogd triglyceridengehalte in het bloed is het raadzaam niet meer dan één glas alcohol per dag te drinken.

* De hoeveelheid is gebaseerd op standaardglazen: wijn in een wijnglas (100 cc), bier in een bierglas (250 cc) en sterke drank in een borrelglas (35 cc)

Drink thee
Meerdere studies hebben uitgewezen dan het drinken van minimaal drie kopjes zwarte thee per dag het LDL-cholesterol in het bloed kan verlagen (met 11%). Andere studies laten ook een verband zien tussen het dagelijks drinken van zwarte thee en een lager risico op het overlijden aan hart- en vaatziekten. Ook groene thee heeft een LDL-verlagend effect, zij het waarschijnlijk in iets mindere mate.

Alleen filterkoffie
Koffie die gezet is met een papieren filter (hieronder vallen ook de senseovarianten), is niet cholesterolverhogend. Koffie die daarentegen is gezet zonder papieren filter is dat wel. Denk hierbij aan de ouderwetse kookkoffie, of aan de Turkse of Griekse koffie. Verder bevatten ook espresso en cafetiërekoffie (een pot waar je het filter met de koffie door het water naar beneden drukt) cholesterolverhogende stoffen (cafestol). Vermijd dus koffie die op deze wijze is gezet.
Recente studies tonen aan dat filterkoffie zelfs een beschermende werking heeft voor hart- en bloedvaten. Waarschijnlijk komt dat door de grote hoeveelheid antioxidanten waaraan koffie rijk is.

Eet regelmatig noten
Liefst iedere dag. Het vermindert het risico op hart- en vaatziekten, doordat het LDL-gehalte daalt en het HDL-gehalte stijgt.

Gebruik vezelrijke voeding
Vezels helpen het afvoeren van cholesterol uit de darmen. Bovendien geven voedingsvezels snel een verzadigd gevoel waardoor de kans op overgewicht afneemt. Vezels vind je in alle volkorenproducten, zilvervliesrijst, in peulvruchten, groente en fruit.

Beperk suikerrijke producten
Een te hoog bloedsuikergehalte bevordert het proces van aderverkalking.

Eet regelmatig
Dit zorgt voor een betere LDL/HDL-verhouding en verlaagt het totaalgehalte aan cholesterol in je bloed.

Zorg voor voldoende vitamines en mineralen
Niet iedereen krijgt via de 'normale' voeding voldoende essentiële voedingstoffen binnen. Volgens cijfers van het RIVM voldoet slecht 25% van de Nederlandse bevolking aan de aanbevelingen voor groente en fruit. Daarom kan het nodig zijn de voeding aan te vullen met behulp van supplementen. Als het om het cholesterolgehalte gaat en de schadelijke gevolgen daarvan springen vooral de antioxidanten vitamine E en C in het oog. Zij helpen onder andere het oxideren van cholesterol tegen gaan, waardoor de slagaders minder snel verkalken. Van vitamine E kunt 200 IE per dag (= ca. 133 mg) zonder risico gebruiken. De ideale dosering van vitamine C ligt tussen de 500 en 3000 mg verspreid over de dag.
Onlangs is ook aangetoond dat vitamine K2 helpt om verkalking van de aderen tegen te gaan.

groetjes,
Corrij
Those who do not have enough time for good health,
will not have good health for enough time.

http://www.ortho-vitea.nl

Gebruikersavatar
Nelleke
Verslaafd aan het forum
Berichten: 773
Lid geworden op: Zo Jul 18, 2004 4:19 pm
Locatie: De Kwakel
Contact:

Berichtdoor Nelleke » Do Feb 18, 2010 2:34 pm

Dag Corrij,

Bedankt voor je snelle uitgebreide reactie en ik zal er ook weer even op reageren.
Ik was vanmorgen in de apotheek en vroeg hen of Q10 al vergoed werd, maar helaas is dit niet zo, maar jij geeft toch aan dat het af en toe vergoed wordt als de arts het voorschrijft ?

De diverse varianten van Q-10 : weet ik nu dus ook een beetje meer van, maar ik kreeg van de apotheek nog een folder mee en daarin staat o.a. :
Zoals alle vetoplosbare stoffen heeft Q-10 in de vrije vorm vetten uit de voeding nodig als 'drager' voor opname. Dit is de reden dat Q-10 vaak al opgelost is in olie als het in capsules wordt verwerkt.

en dan komt het :
Nieuwere toedieningsvormen (nutrinano) bevatten Q-10 in de vorm van kleine micellen, die direct uit de darmen kunnen worden opgenomen. Deze vorm van Q-10 supplementen is 3.1 maal beter opneembaar dan Q-10 in de droge (kristallijne) vorm en 2 maal beter opneembaar dan Q-10 in oliehoudende softgels.


Noemt men die 'micellen' dan waar jij het over hebt n.l. ubiquinol ?
Voor mij was Q10 gewoon Q10 tot ik ontdekte dat er veel meer uitvoeringen van zijn en nog steeds vind ik het moeilijk om dan een goede keus te maken.

Ik loop zelf bij een ziekenhuis in Amsterdam dus ik ga het er zeker met mijn interniste over praten.
Ik kon en kan ineens van die extreem vermoeide benen hebben en men sprak dan over verzuring maar wie weet komt dit ook wel door die statines ..?? Toen ik nog op de sportschool was kon ik dan maper meer de trappers van de fiets rond krijgen...zo moe waren die benen.
's Zomers ben ik nogal aan het banjeren in de tuin en als je dan eens pijnlijke schouders hebt is dit nog te verklaren, maar nu tuinier ik niet en toch kan ik behoorlijk gevoelige schouders hebben. Ik loop nu al jaren elke week bij de fysio die de spieren daar aanpakt en dat scheelt ook wel, maar toch...het is vechten tegen de bierkaai als het inderdaad van de statines zou komen.

En verder je adviezen :
Ik bak mijn vlees met name in Becel alleen nog wel in harde vorm. Op de boterham eet ik ook Becel dieet en als ik een lekkere boterham wil dan pak ik roomboter... :lol:
Maar....ik eet vaak volkorenbrood en dan slechts 3 boterhammen per dag en altijd met kaas of vleeswaren; alleen als er een hypo in aantocht is neem ik wel een volkoren boterham maar dan met roomboter en b.v. appelstroop........is nog lekker ook :oops:
Geen volle maar altijd halfvolle melk en ook maar 1 beker per dag.
En ja....wij houden van varkensvlees en eten dit ook bijna elke dag...een schoudercarbonade is favoriet hier.
En dan je advies : eet vis !!! maar.....ik ben geen vis liefhebber....af en toe een rolmops of een gebakken lekkerbekje of makreel maar absoluut niet elke week. Ik loop zelfs met een boog om een viskraam heen en zal echt nooit rauwe vis meenemen om zelf te gaan bakken. Ik heb daar een grote afkeer van...al dat druipende voch onder die kramen en die lucht.......
Visolie capsules : dat was toch niet goed voor diabeten ????? of zijn de meningen hierover veranderd ??

Ergens ook een ommekeer ivm eieren. Op een gegeven moment mocht je amper meer een ei eten en ook hierin zijn de meningen veranderd.
Ik eet amper eieren....als kind kreeg ik bijna dagelijks een ei en we hadden zelf ook kippen, dus hartstikke vers. Gek eigenlijk dat ik dit nu amper meer eet terwijl ik het wel lekker vind ...???

Glas wijn......in feite alleen als we bij een vriendin zijn of zij hier is, want zij is een dagelijkse wijnliefhebber, maar ik doe dan mee voor de gezelligheid maar zou het ook zonder kunnen.

Mijn man houdt dus helemaal niet van thee dus je begrijpt het al...vroeger dronk ik dit 's morgens en 's middags maar nu is dit alles vervangen door koffie en dan de senseo koffie, dus dat is wel goed :lol:

Vit. E neem ik wel maar vit. C niet en toch zou dit denk ik wel nodig zijn, want...ik rook en dat is natuurlijk nu helemaal uit de boze om dit te zeggen :oops:

Indertijd, toen ik hier op het forum de diverse supplementen voorgeschreven kreeg, heb ik ook chroom genomen en ik denk nog steeds dat het uit dit tijd stamt dat ik weinig behoefte heb aan allerlei tussendoortjes; ik neem ze nu al jaren niet meer en dit is zo gebleven.

Al met al ben ik eigenlijk een heel saai mens :roll: Ik leef de hele ochtend op 1 boterham met kaas (al jaaaaaren) en geen koekje of snoepje tussendoor en lunch bestaat uit 2 sneetjes brood en 's middags neem ik dan wel eens 1 of 2 glazen cola-light, maar verder niets erbij.
's Avonds meestal nog 1 kopje koffie en daarna weer cola-light...1 of 2 glazen en een stukje fruit en soms een stukje chocolade. Ik heb er weinig behoefte aan om zoutjes o.d. te moeten eten.
Ik denk dat jij je wenkbrauwen fronst bij 'cola-light' maar ik vind dit het lekkerst van al die light-dranken. Soms ook wel eens tonic light met schijfje citroen en zou het beter zijn denk jij hier meer van te nemen dan van de cola ??
Maar al met al geloof ik zelf dat ik het zo slecht nog niet doe... offe.....???

Nu Corrij.....tot zover mijn reactie op jouw antwoord.

Groetjes :
Nelleke

Gebruikersavatar
Nelleke
Verslaafd aan het forum
Berichten: 773
Lid geworden op: Zo Jul 18, 2004 4:19 pm
Locatie: De Kwakel
Contact:

Berichtdoor Nelleke » Do Feb 18, 2010 9:08 pm

Corrij...eigenlijk vergeet ik nog iets.
Naast het feit dat voeding een belangrijke rol speelt wat je cholestorol betreft, vraag ik me af of jij niet een vervanger voor die statine weet ?
Het is nu eenmaal duidelijk dat veel diabeten een statine nodig hebben vanwege hun cholestorol-gehalte, maar destijds was er geen vervanger voor de statine maar misschien nu wel ?

Groetjes :

Nelleke

Corrij (therapeut)
Verslaafd aan het forum
Berichten: 2730
Lid geworden op: Do Mei 19, 2005 10:46 pm
Contact:

Berichtdoor Corrij (therapeut) » Zo Feb 21, 2010 10:00 pm

Hoi Nelleke,

Nee Q10 word niet vergoed hoor.
Er is volgens mij wel een statine op de markt waar Q10 aan toegevoegd is.

Bedoel je Becel pro activ?
Gebruik van vetten voor bakken en braden: Het beste is om te (roer)bakken en braden in roomboter of kokosolie, dit zijn al verzadigde vetten en deze worden niet slechter voor het lichaam. Plantaardige olie mag dus nooit verhit worden. Olijfolie kan nog enigszins verhit worden doordat dit een enkelvoudig onverzadigd vetzuur is dat niet essentieel is voor het lichaam.

Cola light is niet goed voor je, geeneen light produkt eigenlijk.
Je houd je alvleesklier voor de gek, het smaakt zoet, maar er is geen suiker.
Bovendien zijn zoetstoffen niet gezond hoor Nelleke.

groetjes,
Corrij
Those who do not have enough time for good health,

will not have good health for enough time.http://www.ortho-vitea.nl

Gebruikersavatar
Nelleke
Verslaafd aan het forum
Berichten: 773
Lid geworden op: Zo Jul 18, 2004 4:19 pm
Locatie: De Kwakel
Contact:

Berichtdoor Nelleke » Di Feb 23, 2010 11:04 am

Dag Corrij,

Jammer dat Q10 niet vergoed wordt, vooral als aangetoond kan worden dat dit in feite nodig is indien je statines moet gebruiken.
Blijkbaar weet jij ook geen vervanger voor de statine ?

Van Becel gebruiken wij op de boterham Becel Dieet, dus een margarine. Voor het bakken en braden gebruik ik die pakjes van Becel 'vlees en jus'. Ergens heb ik dan toch het gevoel dat dit beter is dan b.v. Blue Band. Maar nog beter zal het zijn om te bakken in 'boter' die al vloeibaar is.
Ik heb het ook al eens geprobeerd in kokosolie maar die smaak van kokos aan het vlees vond ik echt niet lekker en bovendien werd ik er daarna nog misselijk van ook (of het was toeval ???)

Tja...cola-light of een ander product met zoetstoffen......ik wil toch ook wel eens iets met een smaakje drinken en als ik geen light meer zou drinken zou er dus alleen maar water overblijven...:-(((

Bedankt in elk geval voor jouw reakties en...we blijven ons best doen :lol: :lol:

Groetjes : Nelleke

Corrij (therapeut)
Verslaafd aan het forum
Berichten: 2730
Lid geworden op: Do Mei 19, 2005 10:46 pm
Contact:

Berichtdoor Corrij (therapeut) » Di Feb 23, 2010 9:41 pm

Hoi Nelleke,

Lees de verpakkingen eens van de boter die je gebruikt!

Transvetten vormen de missing link tussen onverzadigde en verzadigde vetten. Niet de verzadigde vetten zijn de vijand, maar transvetten. Transvetzuren worden gevormd door het harden van goedkoop verkrijgbaar onverzadigde vetten als zonnebloemolie, sojaolie, maisolie, pindaolie etc. Door verhitting wordt de vloeistof uit deze vetten verwijderd waardoor het vet hard wordt. Als gevolg van dit proces veranderen de onverzadigde vetzuren in verzadigde vetzuren. Deze zijn echter van een soort die niet in de natuur voorkomt (de plantaardige vetten zijn immers van nature onverzadigd) en is daarom ook lichaamsvreemd. Aangezien het lichaam bij consumptie van transvetten ook niet weet wat het ermee aanmoet, krijgen transvetten vrij spel en vormen ze vrije radicalen die beschadigingen zelfs op cellulair (DNA!) niveau aanrichten!

Transvetten zijn, vooral in combinatie met suikers, verantwoordelijk voor veel westerse gezondheidsklachten als cholesterolklachten, darmklachten, hoge bloeddruk, hart- en vaatziekte. Vooral het bloed moet het ontgelden als gevolg van transvetten. Dit omdat de lever en darmen zwaar belast worden als gevolg van de cocktail van suikers en transvetten en daardoor niet meer goed hun ontgiftende en ontlastende werk kunnen doen. De kwaliteit van het bloed lijdt daaronder.

Zowel de reguliere als alternatieve hoek verklaart de oorlog aan verzadigde vetten vanwege hun hoge cholesterolgehalte. Dit is een hardnekkige mythe. In Aziatische, Afrikaanse en Zuid-Amerikaanse landen kookt men veel met boter, kokosvet, reuzel en andere verzadigde vetten en kijk eens hoe gezond ze er daar bij lopen! Verzadigde vetten zijn bij uitstek geschikt voor bakken, braden en frituren omdat ze hoge temperaturen kunnen weerstaan en meerdere keren gebruikt kunnen worden. Natuurlijke verzadigde vetten (dierlijke vetten, maar ook plantaardige vetten als kokosolie) worden probleemloos door het lichaam geaccepteerd en opgenomen en je wordt er daarom niet dik van! Uitstekende vetten om in te bakken zijn: kokosolie, boter en olijfolie. Mensen worden dik en ongezond als gevolg van suiker en geraffineerde olie (transvetten). Dus eet gerust een eitje gebakken in roomboter of eet volvette yoghurt. Uiteraard wel kiezen voor biologisch zuivel en vlees. Het Columbus-ei is momenteel te koop in Nederlandse supermarkten. Dit ei is biologisch en heeft een omega-3/6 verhouding van 1:1:

groetjes,
Corrij
Those who do not have enough time for good health,

will not have good health for enough time.http://www.ortho-vitea.nl

Corrij (therapeut)
Verslaafd aan het forum
Berichten: 2730
Lid geworden op: Do Mei 19, 2005 10:46 pm
Contact:

Berichtdoor Corrij (therapeut) » Do Feb 25, 2010 5:04 pm

Hoi Nelleke,

Wist je dit? Wel uit kijken met de koolhydraten, dus eten als je laag zit :DKiwi's gunstig voor cholesterol

2010 - Het eten van kiwi's heeft een gunstige invloed op de cholesterolwaarden in het bloed en daarmee op een aantal belangrijke risicofactoren voor hart- en vaatziekten.
Dat is de uitkomst van een onderzoek onder 43 proefpersonen met hyperlipidemie. Door acht weken lang twee kiwi's per dag te eten stegen de plasmaspiegels van HDL-cholesterol en van vitaminen C en E significant. Daarnaast was er een significante daling te zien in de verhouding LDL-/HDL-cholesterol en totaal cholesterol/HDL-cholesterol. Bovendien zagen de wetenschappers significante verbeteringen in de tijd totdat er LDL-oxidatie optrad en in de spiegels van malondialdehyde en 4-hydroxy-2(E)-nonenal, twee maten voor de activiteit van vrije radicalen in het lichaam.
Regelmatig kiwi's eten heeft bij mensen met hyperlipidemie dus een gunstig effect op de antioxidatieve status van het lichaam en verkleint de risicofactoren van hart- en vaatziekten.

Bron:

Chang WH, Liu JF. Effects of kiwifruit consumption on serum lipid profiles and antioxidative status in hyperlipidemic subjects. Int J Food Sci Nutr 2009; 60(8):709-16
Those who do not have enough time for good health,

will not have good health for enough time.http://www.ortho-vitea.nl

Gebruikersavatar
Nelleke
Verslaafd aan het forum
Berichten: 773
Lid geworden op: Zo Jul 18, 2004 4:19 pm
Locatie: De Kwakel
Contact:

Berichtdoor Nelleke » Zo Feb 28, 2010 3:23 pm

Dag Corrij,

Aan de ene kant is het dus allemaal gemakkelijk en krijg je her en der je info wat goed en niet goed is, maar aan de andere kant is het ook hartstikke moeilijk. Roomboter.....hoe lang is dit niet veroordeeld geweest net zoals eieren en nog meer van die zaken die nu juist goed zijn. Ik behoor toch ook nog steeds die tot de groep behoort die haar wenkbrauwen optrekt bij het eten van roomboter.........ik 'verwen' me erzelf nu mee als ik een een hypo heb en dan ontbijtkoek neem MET roomboter :-)
Waar ik nu ook aan denk (maar zelf amper eet) is pindakaas. Van vroeger herinner ik me zo goed dat er olie op de pindakaas dreef die je er dan door moest roeren en dan was het zo smeuig. Toen kwam de tijd dat de olie eruit gehaald werd, want dit was ongezond en je dus een droog zooitje zag.......en nu is het zo dat olie van pinda's juist wel goed is en dit werd me al jaren geleden door b.v. Paulina aangegeven net zoals roomboter toen ook niet slecht meer zou zijn en...volle melk (dit laatste neem ik zelden notabene en altijd halfvol) !!!
Visolie capsules...in 2004 bijna absoluut verboden voor diabeten..ja toch ? en nu zou dit wel mogen ?
Dat dit alles bij mij voor verwarring zorgt is inmiddels duidelijk.

Ik zit met een pakje Becel vlees en jus voor me waarin ik dus al een poos het vlees bak en geef je door wat hierop staat en ben benieuwd of dit nu echt zo fout of juist goed is....graag je beoordeling. Ik vind het echt allemaal zo moeilijk en zie wel cijfertjes maar...het zegt me nog zo weinig.
Ik ben op adviezen afgegaan dat Becel goed zou zijn, dus gebruik nu halvarine en ook koffiemelk van dit merk......???

Pakje Becel vlees en jus :
Per 10 gram :
Vet waarvan : verzadigd 3 gram - trans 0.1 gr. - enkelvoudig onverzadigd 2 gr. - meervoudig onverzadigd 4.5 gr. - omega 3 (alfa linoleenzuur) 0.5 gr. - omega 6 (linolzuur) 4 gr. en dan ook nog vit. A, D en E.
Bovendien lees ik dat er aan plantaardige olieen 69% inzit.
Vind je het erg als ik aangeef dat ik eerlijk gezegd amper idee heb hoe slecht of gezond dit is...sorry...... :(

Is het ook niet zo dat het hebben van diabetes alleen al bijna altijd zorgt voor een verhoogd cholestorol afgezien van wat je eet (of niet eet) ? Ik weet van mezelf dat ik denk best wel 'gezond' te eten maar desondanks zonder statine toch een behoorlijk hoog cholestorol.
Jij laat weten dat kiwi's ook goed zijn maar daar heb je het weer....dat is nu een vrucht die ik niet lekker vind helaas.......tegen heug en meug dan 2 kiwi's per dag te moeten gaan eten is dus geen optie voor mij en bovendien......zou ik het hiermee dan wel redden ? Als het moet moet het maar ik denk terug aan de tijd dat ik die policosanol ben gaan gebruiken en op een gegeven moment min of meer een boze internist tegenover me zag die het onverantwoordelijk vond om zo door te gaan, daar mijn cholestorol toen gestegen was naar 7.5 en...dat is natuurlijk te hoog.

Misschien zijn er andere diabeten die wel uitgevonden hebben dat zij, met behulp van een alternatief middel, toch een goed cholestorol hebben bereikt en dan hoop ik dat zij dit op dit forum zullen melden.
Elke tip is welkom !!!


Bedankt Corrij en groetjes :

Nelleke

thei
Verslaafd aan het forum
Berichten: 651
Lid geworden op: Za Jan 01, 2005 9:51 pm
Locatie: Munstergeleen
Contact:

Berichtdoor thei » Ma Mar 01, 2010 12:17 pm

Ik heb altijd een goede cholesterol huishouding gehad en toen ik een paar jaar diabetes had,kreeg ik een standaard cholesterolverlager voorgeschreven.
Na een tijdje ook aan de glucosamine gegaan want mijn rechter heup had ik behoorlijk pijn aan(zelfs mijn motor voor verkocht) en na 5 dagen was de pijn weg.

Ook kreeg ik in 2002 de diagnose Froozensholder L+R en het werd voor mij seeds lastiger om op mijn L schouder te liggen vanwege de pijn.
Ik heb de cholverlager laten staan en was binnen enkele dagen van de pijn af,ook gestopt met de glucosamine en de pijn bleef weg.
Wel ben ik visoliecapsules gaan gebruiken en ik had een chol huishouding waar mijn huisarts jaloers op was,nu ben ik begin 2009 ook gestopt met de visoliecapsules en in januari 2010 bleek ik voor een diabeet een te hoge LDL te hebben,dus maar weer aan de statine gegaan en binnen 3 dagen weer behoorlijk pijn aan mijn schouders en heup.
Zo heb ik vorige week maar weer de Optimax visolie bestelt bij De Rooy en zal vandaag of morgen wel komen met de post,ik stop dan wel definitief met de statines en blijf de visoliecapsules gebruiken,voor mijn volgende bloedtest heb ik de chol ook opstaan en zie wel wat de LDL dan gedaan heeft.

Ik was helemaal gestopt met voedingssupplementen innemen,maar heb nu weer een paar potten vit C1000,B100complex en E200 gekocht omdat je bij visolie ook wel wat extra antieoxidanten kunt gebruiken......en met de B100 complex en E200 heb krijg ik nog wat extra ondersteuning bij mijn neurophatie
Groetjes Thei ennuh...kom maar gewoon voor je mening uit

Gebruikersavatar
Nelleke
Verslaafd aan het forum
Berichten: 773
Lid geworden op: Zo Jul 18, 2004 4:19 pm
Locatie: De Kwakel
Contact:

Berichtdoor Nelleke » Ma Mar 01, 2010 9:47 pm

Dag Thei,

Jij zegt dat je standaard een cholestorolverlager voorgeschreven kreeg toen je diabetes een aantal jaren diabetes had, maar dat was toch ook niet voor niets ? Zou de stelling dan inderdaad kloppen dat door het hebben van diabetes je cholestorol automatisch de hoogte in gaat, ongeacht of je uitgekiend eet ?
Ik heb nog nooit glucosamine voorgeschreven gekregen........wel typisch dat de pijn in je heup zo snel weg was na gebruik hiervan.
Ik ben wel heel erg benieuwd hoe jij nu zult reageren nu je de Inegy zal laten staan en de visolie (en de andere supplementen)gaat gebruiken....zowel wat je cholestorol betreft als met de pijn. Als die visolie jou inderdaad zou helpen wil ik dit ook gaan proberen, omdat ik naast die verhoogde cholestorol ook te vaak last heb van die rare pijnen in schouders en rug.

Over die vitamine E die ik nog steeds dagelijks gebruik hadden wij beiden een aparte ervaring. Ik had knap stijve tenen en toen ik bezig was met alles wat Willie me aanraadde betr. die neuropathie, ontdekte ik dat ik mijn tenen weer beter kon buigen en toen ik dit meldde op het forum gaf Willie mij het antwoord : dat komt door de vit. E...de kleine bloedvaatjes doen weer mee !!! Simplek en eenvoudig maar geweldig toch en ook jij had eenzelfde ervaring !

Hou ons op de hoogte Thei hoe het met je gaat c.q. hoe het met je cholestorol gaat. Ik neem aan dat je verder 'gewoon' eet dwz brood, aardappelen en groentes of doe je dit niet en neem je voeding waar heel weinig koolhydraten inzitten ?

Groetjes : Nelleke

thei
Verslaafd aan het forum
Berichten: 651
Lid geworden op: Za Jan 01, 2005 9:51 pm
Locatie: Munstergeleen
Contact:

Berichtdoor thei » Di Mar 02, 2010 9:44 am

Het DB-behandelteam waar ik toen in behandeling was gaf standaard aan iedere DB een cholestrolverlager mee,met de reden dat de LDL zo laag mogelijk moest zijn.

De Vit E200 ben ik ook op aanraden van Willie gaan gebruiken en heb er een goed resultaat aan overgehouden,rechtere tenen.

Wat koolhydraten betreft ben ik meer gaan eten dan voor mijn khd-arme periode,waardoor ik nog altijd met een serotonine tekort zit,nu kan dat serotonine tekort ook komen door de leeftijd (50+)dus blijft de vraag wat is nu werkelijk de oorzaak,maar hoop er binnenkort een antwoord op te krijgen.

April ergens moet ik weer bloed laten prikken en daar zitten ook de chol waardes bij,voorlopig laat ik die elke 3 maanden even mee controleren en ook wat dat betreft ben ik blij over gestapt te zijn naar een ander DB behandelteam....als ik iets vraag kan het zonder enig aandringen van mijn kant.....en zo heb ik ook met de sensor gelopen voor een contineu bloedsuiker meting waaruit bleek dat een uurtje na het eten mijn bls torenhoog waren om 2 uur na het eten weer perfect te zijn.
Na de basale op bepaalde tijden te hebben aangepast en de maaltijdbolus zijn die bls nu weer prima wat ook resulteerde in een lagere hba1c waarde,die wast de voorlaatste keer 8.1% en de laatste keer 7.6%,de volgende keer verwacht ik dat die weer lager is.
Groetjes Thei ennuh...kom maar gewoon voor je mening uit

Corrij (therapeut)
Verslaafd aan het forum
Berichten: 2730
Lid geworden op: Do Mei 19, 2005 10:46 pm
Contact:

Berichtdoor Corrij (therapeut) » Di Mar 02, 2010 12:23 pm

Hoi Nelleke,

Het is beslist niet zo dat diabetes automatisch samengaat met cholesterol verhoging.
Theo heeft van de zomer een catherisatie gehad, en de artsen konden niet geloven dat een 52 jarige man die dus ook nogeens diabetes had zo`n schone aderen had. Zijn aderen waren jonger dan 52 jaar.
De huisarts heeft hem in het verleden crestor voor geschreven, maar deze heeft hij nooit genomen.
Een van de bijwerkingen van statines is neuropathie!

Thei, als je Q10 naast je statines neemt, zijn de bijwerkingen minimaal.

Verschenen in mei 2008

Duizenden mensen stoppen met hun statines tegen een verhoogd cholesterol, omdat ze zo veel last van de bijwerkingen hebben zoals pijn en spierzwakte. Uit onderzoek zijn nu twee eenvoudige remedies naar voren gekomen die deze effecten tegengaan, groene thee en het co-enzym Q10.
Statines hebben een giftige uitwerking op de mitochondriën, de gespecialiseerde structuurtjes die in elke lichaamscel zorgen voor de energie. Volgens het nieuwe onderzoek grepen drie statines (fluvastatine, lovastatine en simvastatine) in op de energieproductie, en het probleem was erger als de patiënt tevens propanolol gebruikte, een middel tegen hoge bloeddruk. Vanwege de bijwerkingen hield ongeveer 2,3 procent van de mensen die een statine gebruiken, met die medicatie op.
Wetenschappers aan Harvard hebben nu ontdekt dat de ergste effecten zijn tegen te gaan door groene thee te drinken of een supplement met co-enzym Q10 te nemen. Groene thee bevat een stof genaamd deoxysappanon, dat een gunstig effect lijkt te hebben op de mitochondriën, waardoor het gehalte vrije radicalen afneemt en de activiteit en energieproductie toenemen. Het co-enzym Q10 is een ander succesvol tegenmiddel tegen de bijwerkingen van statines en tegen mitochondriale schade. Het is een voedingstof die in de natuur voorkomt, onder andere in vis en vlees. U kunt het ook in de vorm van een supplement nemen9.
Geneesmiddelen bij kanker bijna nooit genezend
Nieuwe ‘wondermiddelen’ tegen kanker zijn dat misschien helemaal niet, en krijgen die status van overijverige farmabedrijven die hun middel op de markt willen bregen voordat er voldoende onderzoek naar gedaan is. In de afgelopen tien jaar zijn er 25 onderzoeken naar middelen tegen kanker voortijdig gestaakt door het farmaceutische bedrijf dat het onderzoek betaalde, omdat de resultaten zo ‘veelbelovend’ zouden zijn.
Wetenschappers hebben dit patroon onderzocht, en zij concluderen dat de trials gemiddeld al na dertig maanden stopten, wanneer er nog maar op een fractie van het vereiste aantal patiënten was getest. Het commentaar van hoofdonderzoeker dr. Giovanni Aplone: ‘De gegevens over werkzaamheid en mogelijke bijwerkingen kunnen gemist worden doordat een trial vroegtijdig wordt afgebroken.’ Volgens hem kan over het werkelijke effect en de veiligheid van een middel pas na jaren geoordeeld worden, en niet na maanden. Ook is er onderzoek onder veel grotere groepen nodig dan die in de trials werden gedaan. De meeste onderzoeken die voortijdig beëindigd werden, hadden het middel op slechts 40 procent van de oorspronkelijk geworven proefpersonen getest 9.

9Nature Biotechnology, 2008; 26: 343-51

groetjes,
Corrij
Those who do not have enough time for good health,

will not have good health for enough time.http://www.ortho-vitea.nl

thei
Verslaafd aan het forum
Berichten: 651
Lid geworden op: Za Jan 01, 2005 9:51 pm
Locatie: Munstergeleen
Contact:

Berichtdoor thei » Vr Mar 12, 2010 8:07 pm

Na 3 dagen gestopt te zijn met de statines ben ik nagenoeg pijnvrij in mijn schouders en ook mijn heup.

Mijn cholesterol zal ook wel weer gaan zakken nu ik weer visoliecapsules slik,de Omega-3 van Optimax,eind april weet ik het :wink:
Groetjes Thei ennuh...kom maar gewoon voor je mening uit

Gebruikersavatar
Nelleke
Verslaafd aan het forum
Berichten: 773
Lid geworden op: Zo Jul 18, 2004 4:19 pm
Locatie: De Kwakel
Contact:

Berichtdoor Nelleke » Vr Mar 12, 2010 8:29 pm

Corrij.....nog bedankt voor je verdere toelichting en ik ben inmiddels begonnen met Q10 toe te voegen en visolie. Ik zal ook eens gaan kijken of ik groene thee kan gaan drinken.....moet ik dan nog letten op een bepaalde soort ??? of gewoon groene thee ??? Zou dan 1 kopje hiervan per dag voldoende zijn ?

Mooi bericht Thei......ik ben echt benieuwd hoe het nu verder met je cholestorol-waardes zal gaan.

Ikzelf heb besloten vanaf nu niet meer 4 x maar 3 x per week een statine te nemen. Met 4 stuks hield ik het totaal cholestorol zo tussen de 3 en 4 in en dat moet dan wel zo blijven natuurlijk. Uiteindelijk ben ik er ook op uit om helemaal met die statine te stoppen maar...dat laat ik nu ook een beetje van de ervaringen van Thei afhangen en het moet wel verantwoord zijn natuurlijk.
Maar wie weet gaat het nu zo goed met Thei zonder die pijn en zonder statine, zodat velen hier hun voordeel mee kunnen gaan doen en we van die statine geen pijnen meer hebben.

Nog een vraag : kan iemand mij nog eens opgeven hoe de waarde HDL, LDL en Try zouden moeten zijn ? Ik heb dit natuurlijk een keer genoteerd maar ja...waar...??? Alvast bedankt !

Allen een fijn weekend ! :lol:

Groetjes : Nelleke


Terug naar “Jouw verhaal en discussie forum - overgewicht en diabetes”Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 5 gasten